Какви храни са подходящи с Траминер


Какви храни са подходящи с Траминер

Траминер (Gewürztraminer)бял винен сорт грозде, е още един от популярните и  известни видове, запазил част от своите примитивни характеристики. Той е ценен заради изключителната си аромат, както и наличието на широка гама от разграничения между видовете, особено когато става въпрос за вкус.
Много ароматни, висококачествени бели сухи, полусухи и сладки, както и шампанизирани вина са направени именно от този сорт грозде.
Важно е да се отбележи, че това е един много капризен и труден за култивиране и отглеждане сорт . Добивите от засадените с него площи са малки до средни 700-800 кг. от декар.
Устойчив е на застудявания, но не е устойчив на засушаване.
Смята се, че произхода му е от Тирол, а самото име идва от  италианското селище Tramin в южен Тирол.
У нас сортът се отглежда предимно в Североизточна България.
Вината от получени от този сорт са със златисто жълт цвят, високо алкохолно съдържание, ниска киселинност и силен сладникав аромат с преобладаващи нотки на рози, екзотични плодове и цветя. При отлежаване тези аромати се засилват и подчертават.
При по-прохладен климат, и когато плодовете са заразени с благородна плесен, от ботритизираното грозде могат да се получат изключително сладки вина с наситения, характерен за сорта аромат.
Проблемът с вината Траминер  е, че неговият прекрасен и екзотичен аромат много бързо завладява сетивата, най-добрите реколти, обаче, не са толкова натрапчиви.
Да се създаде баланс между това вино и храна е трудно, но не и невъзможно.
Има няколко сполучливи възможности за това. Най-подходящи за консумация с Траминер са плодовете, особено портокали , както и тропически плодове – ананас , манго , папая .
С подправки , Траминера най-добре си подхожда с къри , джинджифил , семена от копър, канела или карамфил. Подходящ е също и с лук , кокос , соев сос или мед .
ГаудаПушени сирена с Траминер също са друга възможна комбинация. Най-силно се препоръчва със сирене гауда и пушена моцарела .
Траминер може да се сервира и е подходящ и за пушени, осолени и сладки храни.
Всеки път обаче, когато се сервира със сладки храни, трябва да се уверим, че самото вино е по-сладко, отколкото са те.
Комбинация с кисели ястия,птици и морски дарове е неприемливо, защото виното ще доминира напълно над тях.
С каквото и да сервирате Траминер, винаги трябва да го сервирате охладен.