Какви храни да сервираме със Сира

Безспорно виното получено от сорта Сира е един от кралските видове вино.
Както и при другите видове вина, от изключителна важност е с каква храна се консумира.
Сира или Шираз се отнася до сортовете грозде, чието име се произнася по различен начин в различните страни.
Във Франция например, е Syrah, а в Австралия – Шираз.
Сира
Една от легендите за този сорт разказва, че той е бил донесен във Франция от персийския град Шираз през Средновековието . От там се предполага, че произлиза и името му.
Според други изследвания, се твърди, че този сорт грозде е получен чрез кръстоска именно във Франция.
Каквито и да са споровете за произхода му, спор няма за това, че това е едно превъзходно вино.
В днешно време, този сорт се използва за направата на прочутите Ермитаж и Chatrauneuf-du-Pape вина от региона на Рона във Франция.
Със своята непредвидимост Shiraz е един от най-аристократичните видове вино, изглеждаш точно като истински аристократ .
Не е случайно, че това вино е описано по следния начин: “ Шираз е като спретнат млад мъж в смокинг, каубойски ботуши и сомбреро.“
Няма нужда да сте професионални сомелиер за да може да усетите невероятната комбинация от противоречиви нюанси на шоколад и прясно смлян черен пипер , ароматът на кожа и цветни аромати, дим и нотка на прясно червено месо, наситени с плодов аромат.
Всъщност, именно това са вкусовите характеристики, които правят това вино изключително атрактивно и подходящо за сервиране с множество комбинации храни.
Отлежало, това възхитително вино е необичайно ароматно и със сложна форма, с гладка и мека текстура.
То е незаменимо допълнение към всяко ястие от дивеч.
Като правило, меки и сочни вина вървят добре с печено месо, дивеч и зрели жълти сирена.Shiraz 3
Най-добре е гарнитурите на поднесените ястия със Сира да съдържат повече зеленчуци и по-малко бобови растения.
Отлежали вина от този сорт се отличават с наличието на повече дъбови аромати, като смола, ванилия и сушени подправки .
Свежите нотки на техния вкус също са по-характерни за това вино.
Храните съчетаващи се със Сира трябва да са меки, като тестени изделия, различните видове паста и спагети , бели сирена, тъмни месни филенца с деликатна консистенция, сосове със сметана и картофени гарнитури.
Смята се, че Шираз е най-мъжествен вино в света -това е така, защото е единственият сорт вино, който може да се пие с пура.